Familieopstelling en Systemisch coachen

Kun je slecht nee zeggen, maak je overal een grapje van of ben je juist degene die alles regelt?

De kiem van hoe je je in je huidige relaties opstelt, ligt in je jeugd. 

De inzichten die ik zelf ontdekt heb over mijn besluiten in mijn jeugd, zorgden ervoor dat ik nu veel meer rust ervaar en niet elke keer weer in mijn eigen zelfde valkuil stap.

Voorbeeld: Misschien was er vroeger veel ruzie en zorgde jij ervoor dat de harmonie terug keerde door juist het zonnetje of de clown te zijn. Of je ging ertussen staan om te bemiddelen. De kans is groot dat je dit in je volwassen relaties blijft doen. Je hebt geleerd om je minder blije kanten te verbergen. Of dat je die bemiddelingsrol ook vaak aanneemt op je werk of bij je dierbaren.

Voorbeeld: Vroeger werd niet over emoties gesproken. het was eerder even slikken en weer doorgaan. Of je ouders hadden het niet makkelijk en jij wilde ze niet nog meer tot last zijn en werd daardoor al ‘vroeg’ zelfstandig. Grote kans dat je het besluit hebt genomen dat je sterk moet zijn en daardoor nu ook heel goed alles zelf kunt. Iemand bent waarop je kunt bouwen en vertrouwen en krachtig in het leven staat, maar het gevoel kan hebben dat je alles alleen moet doen .

Keerzijde  is dat je het gevoel kan krijgen niet echt gezien, gewaardeerd of serieus genomen te worden of je eigen grenzen niet weet aan te geven.

Een opstelling maakt zaken helder

Jouw jeugd gezinssituatie onderzoeken kan inzichtelijk maken hoe dat komt. Dat kan via een opstelling met mensen of in het klein met Playmobilpoppetjes of via het uitpluizen wat jouw script is. Daarin wordt helder welke besluiten jij ooit genomen hebt op basis van de ervaringen die je hebt opgedaan.

Aan ervaringen die indruk maken, geef je een interpretatie en daarop neem je een besluit en ga je bepaald gedrag inzetten zodat je jezelf weer prettig voelt. Want dat gedrag helpt je dan op dat moment verder. Dat gedrag was toen heel logisch, maar daar kan je nu last van hebben. Het helpt je nu niet meer verder.

In relaties tussen mensen gaat het altijd om de balans tussen geven en ontvangen. Als die balans niet evenwichtig is en jij het idee hebt dat jij altijd meer geeft of juist ontvangt, dan gaat dat op den duur ‘schuren’.

Herkenbaar?

Wil je ook een opstelling doen of weten wat jouw script is?

Wil je ook meer inzicht waar een bepaalde overheersende emotie en gedrag vandaan komt en hoe je met dat inzicht verder kan? Bel of mail mij dan met je wensen en dan gaan we dat samen onderzoeken.

Alvast een voorproefje op enkele vragen waar we dan induiken:

Wat was jouw rol in het gezin? Hoe voelde je je?

Waarom werd je beloond /erkend?

Wat was belangrijk, hoe warende normen en waarden thuis?

Welke ervaringen hebben indruk op je gemaakt?