Situationeel leidinggeven is afstemmen per taak 

Ik heb jarenlang als leidinggevende gewerkt én ik eerlijk gezegd, heel lang deed ik maar wat. Ik had geen leidinggevende cursussen gehad en nog nooit van Situationeel Leiderschap gehoord. Als ik nieuwe mensen ging inwerken dan begon ik met de ‘S1’ (instrueren) en als ze het dan niet begrepen of goed deden, dan ging ik het nog een keer uitleggen en daarna liet ik ze eigenlijk vaak los. Succes! Dus ik ging zo van stijl S1 naar S4 (delegeren).
Als dan op een gegeven moment het resultaat niet goed was, ging ik ging weer vertellen wat de verwachting was en hoe ze dat dan het beste konden doen met tips. Vooral de ‘eigenwijze’ medewerker zat dan in mijn allergie. Die ja zeggen en nee doen.
Of de onzekere medewerker die eerst een bevestiging of akkoord wilde. Die ging ik dan ‘bemoederen’ door het over te nemen en weer te instrueren en ook tips te geven.
Geen idee hoe je het anders kon doen. Ik was lang vooral ook een taakgerichte leidinggevende.  Als het eindresultaat maar goed was, dan kwam de rest vanzelf. Wat een vergissing!
Leidinggeven is een vak en soms echt moeilijk als het niet gaat zoals je hoopt.


Bij Situationeel leidinggeven kijk je vooral naar de taakvolwassenheid van een medewerker. Dus niet naar de persoon in zijn geheel, maar naar een specifieke taak. Een senior kan dus nog steeds taak onvolwassen zijn op iets waardoor je S1 op dat stuk moet inzetten.

Een voorbeeld waarin ik als #trainingsacteur een senior ‘engineer’ was die zijn urenadministratie (niet op tijd) deed. Ik vergat het telkens weer, had er al wekkers en reminders voor gezet, maar niets leek te helpen. Mijn leidinggevende was er helemaal klaar mee en wilde daar een gesprek over hebben. Hij ging vooral zitten op S1: uitleggen hoe wat ik nog meer zou kunnen doen om het niet te vergeten.

  • Wat zou jij doen met zo’n medewerker als je het schema ziet?
  • Wat zou je eerste vraag zijn aan mij in dit voorbeeld?
  • Zou je beginnen met een feedback gesprek of onderzoeken wat er aan de hand is? S2 of S3?

Wil je meer weten over Situationeel leidinggeven meer impact en grip hebben en niet meer in je valkuil stappen, dan ga ik graag met je in gesprek.

Mail of bel op:
info@wendyriksen.nl

06-21205977

Bron schema: Karin de Galan Situationeel leidinggeven