Situatie uit het leven gegrepen: De hulpverlener/redder/pleaser en zijn stress.

Ik had een coachee die een eigen bedrijf had en hij had het superdruk. Te druk. Hij zag door de bomen het bos niet meer en zijn vrouw klaagde dat het zo niet langer ging. Hij voelde zich schuldig naar zijn kinderen toe en had onuitgesproken conflicten met zijn zakelijk partner.

De coacheej had mijn hulp ingeroepen omdat er echt iets moest veranderen. Hij vond het namelijk heel erg lastig om nee te zeggen tegen alle klussen die aangevraagd werden. Nee zeggen was onmogelijk voor hem.  Want zo zei hij: “je wist niet het er over een tijdje financieel voor zou staan”. Daarnaast had het woord nee voor hem een negatieve bijklank. Zijn overtuiging was: “Je probeert er altijd het beste van te maken en er een draai aan te geven, links of rechtsom en je zei gewoon geen nee, kan niet”.

We hebben allerlei oefeningen gedaan op bewustwording, inzicht en vaardigheden. Toen er uiteindelijk na een aantal sessies geen verandering kwam, vroeg ik hem of het misschien een idee was om de situatie te accepteren. Dat was geen optie! Na nog een paar sessies hebben we het traject beëindigd. De coachee was op vakantie geweest, de drukte leek wat minder en hij zei te weten hoe en wat hij het moest gaan doen. Nee zeggen, dus.

Na een paar maanden belde hij mij in paniek op. Ik heb je hulp nodig. Mijn vrouw wil scheiden en het bedrijf gaat naar de knoppen. Ik heb het nu echt verprutst.

Deze coachee is een typisch voorbeeld van iemand die de hele wereld en alles en iedereen wilde redden met als gevolg dat hij zelf slachtoffer is geworden van zijn goede wil en zijn onmogelijkheid om nee te zeggen.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Wie helpt een pleaser/hulpverlener eigenlijk vooral, zichzelf of een ander?

Behulpzaamheid is hartstikke goed maar daarin doorschieten heeft ook negatieve gevolgen. Het resultaat kan namelijk zijn dat de hulpverlener/pleaser overbelast raakt en uiteindelijk is het effect misschien wel dat deze ziek thuis komt te zitten. Een ander nadeel van zoveel behulpzaamheid en redden van anderen is dat anderen daardoor steeds passiever een hulpelozer worden. Het is een fijn gevoel om nodig te zijn en waardering voor hulp te ontvangen, maar de realiteit is dat men er vaak zelf mee in de knoei komt. Bijvoorbeeld omdat deze persoon niet meer aan zijn eigen taken toekomt of dingen niet af krijgt. Het gaat ten koste van de eigen doelen. Als je ja zegt terwijl je eigenlijk nee zou willen zeggen dan verlies je je zelfrespect. Gedachten kunnen zijn: wat ben ik toch een slappe vaatdoek…..of soortgelijk.

Bovendien is het verwarrend voor anderen als je ja zegt terwijl je nee bedoelt, dat leidt tot misverstanden.                Je kent vast wel van die mensen die op een vraag “of iets kan” antwoorden: even kijken hoor, ik denk dat het lastig wordt.. …. Is dat dan een ja of een nee? Het is ook belangrijk dat de hulpvaardigheid gedoceerd wordt.  Als je dat niet doet, bestaat de kans dat je uiteindelijk met een burn-out thuis komt te zitten.

Iedereen kan een tijdje hard werken of stress verdragen. Echter gaat het mis als dit te lang duurt en er weinig mogelijkheden zijn om tussentijds tot rust te komen. Er zou een evenwicht moeten zijn tussen draaglast (wat je zou moeten doen en wat je energie kost) en draagkracht. (wat je aankunt en wat je energie geeft). Bij mensen met stressklachten is deze balans verstoord. Er is meer van wat ze energie kost dan wat ze energie oplevert. Onder andere door rust te nemen en de balans te herstellen kom je weer in evenwicht. Dit kan door de werk en privé stressoren te verminderen en door meer energiebronnen in het leven te bouwen.

Zie voor meer info ook http://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/werkdruk/stressoren-herkennen

Bij forse stress, overspanning of burn-out kan de draaglast tijdelijk verminderd worden: door niet of korter te werken, minder verplichtingen aan te gaan en door problemen op te lossen.

De draagkracht kan ook vergroot worden door bijvoorbeeld: meer sociale steun te zoeken, meer tijd voor ontspanning in te plannen, zorgen dat je fysieke conditie verbeterd wordt, timemanagement vaardigheden verbeteren, beter je grenzen bewaken, werken aan hulpbronnen zoals bijvoorbeeld je eigen zelfvertrouwen

Niet ‘nee’ kunnen zeggen en niet ‘je grenzen’ kunnen aangeven, heeft deels te maken met assertiviteit naast een aantal andere facetten. Assertiviteit = het uitspreken van je wens met respect voor jezelf en de ander.

Ik ben een expert op het gebied van vergroten van zelfvertrouwen en assertiviteit. Mocht het bovenstaande verhaal je aanspreken, mail of bel mij dan voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik help je graag verder.

info@wendyriksen.nl

06-21205977