Voice Dialogue

DE PUSHER

Mijn hele leven heb ik hard gewerkt en soms wel harder dan nodig was. Dat heeft me veel en ver gebracht. Hard werken is ook een waarde die ik heb meegekregen vanuit huis, dat leverde immers waardering op.

De pusher in mij houdt in dat ik vooral veel dingen moet en vervelen geen optie is. Alles moet wel zinvol zijn en ergens toe leiden. Geen half werk. Je doet het goed of niet. Het is belangrijk zoveel mogelijk dingen tegelijk doen en om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Ik ben een ster in het maken van planningen en het organiseren van alles. Schouders eronder en vooral altijd doorgaan. Ik voldeed daarmee ook aan vele verwachtingen van de ander en van mezelf. Dit gedrag heeft mij veel waardering (=succes) opgeleverd. “Op Wendy kun je bouwen, die regelt het wel en komt er wel”.

Nadeel is dat ik daarin ook mezelf wel eens vergat en niet luisterde naar mijn lichaam en gevoel. Daardoor genoot ik ook minder van de behaalde resultaten, dingen en mensen, want ik moet immers doorrrrr en verderrr. Dat staat dan ook wel eens het contact met de ander in de weg. Het is dan ook niet verassend dat de pusher ervoor zorgt dat ik vrij taakgericht kan zijn.

Nu heb ik de pusher al best goed onder controle en kan ik tegen mezelf zeggen:  “nee dat hoeft niet NU, maar kan ook straks, morgen etc”. Ik ga nu eerst de krant lezen, Netflix kijken of iets anders doen dat ontspant.

Maar laatst was die daar toch ineens zonder dat ik het me realiseerde.

Afgelopen jaar had ik een vrij sportief hardloop jaar, echter loop ik al 3 maanden met een blessure waardoor ik niet kan hardlopen. Dus ik dacht dan ga ik maar zwemmen. Nadat een paar keer gedaan te hebben, werd ik enthousiast. Wat een effectieve manier van sporten voor het gehele lichaam! Dus ik kocht badpak, duikbril en 24 rittenkaart en ging meteen 2x per week een uur intensief zwemmen. Als een waterrat snij ik nu, met mijn schoolslag en diploma A, door dat water. Ikga al lekker voorruit.

Toen ik van de week weer naar huis fietste moest ik ineens lachen toen ik ontdekte dat De Pusher er weer ten voeten uit was, maar nu een sportief jasje had aangetrokken.

VOICE DIALOGUE, WAT IS DAT?

De Voice Dialogue is een methode waarmee je in gesprek gaat met een subversie van jezelf, ook wel ‘primaire ik’ genoemd. Dat klinkt vaag en raar maar dat is het zeker niet.

Primaire ikken‘ ontstaan door belangrijke ervaringen die vroeger zijn opgedaan of bijvoorbeeld door geldende regels. Elke ‘ik’ heeft een eigen manier van gedrag, gewoonten, overtuigingen en gevoelens. Er zijn ‘primaire ikken’, die je vaak herkend door de overtuigingen die je hebt over hoe dingen horen te gaan en er zijn ‘ikken’ die hun best doen om hun stem proberen te laten horen. De verstoten of onontwikkelde ikken.

Voice Dialogue kan helpen jezelf beter te leren kennen door je ‘primaire ikken’ te identificeren. Onze ‘ikken’ samen vormen een bont gezelschap die kleur geven aan onze persoonlijkheid. Stel jezelf voor dat je in een bus zit met je vele ‘ikken’. Daarvan zijn er altijd een paar die wat vaker aan het stuur zitten. Die brengen je veel goeds en verder op je weg. Ze zijn dominant aanwezig en willen je ook beschermen tegen ongemak of dat je gekwetst wordt. Soms kan het zijn dat deze ‘ikken’ echter zo dominant zijn, dat ze je kunnen gaan belemmeren op je weg.

Met Voice Dialogue word je je bewust van welke ‘ikken’ de regie overnemen en in welke situaties dat gebeurt. Wie vertrouwd raakt met al z’n ‘ikken’, kan ze leren sturen en inzetten wanneer je er zelf voor kiest.

Er zijn 3 soorten ikken:

1.De ‘primaire ikken’  zorgen ervoor dat je je sterk voelt. Zij zorgen ervoor dat je overleeft en voorkomen dat je gekwetst wordt.

2.De ‘verstoten ikken’ werden in ons leven niet gewaardeerd en daardoor heb je ze afgewezen of even op de achterbank in de bus gezet. Meestal zijn de kenmerken van deze ikken dat wat je in de ander bewonderd of afschuwelijk gedrag vindt. Mensen die in je allergie zitten bijvoorbeeld.

3. De ‘onontwikkelde ikken’ zijn ikken die we niet veel gebruiken omdat we er nog geen weet van hebben of hoe ze te ontwikkelen of in te zetten.

De meest voorkomende primaire ikken:

  1. De pleaser
  2. De pusher
  3. De denker
  4. De perfectionist
  5. De criticus
  6. De controleur

Heb jij ook het idee dat je je regelmatig ‘overgenomen’ wordt door een ‘primaire ik’ of herken je niet wat maakt dat je in bepaalde situaties altijd specifiek gedrag inzet? Maak dan een afspraak en informeer naar de mogelijkheden.

Lees ook dit leuke artikel om je eigen ‘ikken’ te ontdekken: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/oefeningen-wat-zeggen-je-verborgen-ikken/