Je waarden kennen, geven je focus

In mijn coachgesprekken merk ik dat veel mensen niet weten wat hun waarden zijn. Zonde! Waarden kun je namelijk gebruiken als kompas en inzetten bij essentiële keuzes en stappen. Waarden kunnen ook een pijlmeter zijn als je je energie voelt wegstromen of je niet prettig voelt bij iemand of op een plek.

Afgelopen week kreeg ik een berichtje van een energieke dame die ik gecoacht heb. Zij twijfelde of ze als zelfstandige verder moest gaan of in loondienst.

“Ik moest erg aan je denken vorige week: Weet je nog dat ik die sollicitatie stuurde naar die baan die eigenlijk niet bij mij paste? Ik werd uitgenodigd op gesprek en ze boden me een GIGANTISCH salaris. Ik was helemaal perplex. Moest ik het niet toch doen dan met al mijn verantwoordelijkheden…? Maar dacht toen weer even aan het gevoel om een baas te hebben bij de oefening op het witte A4tje en toen dacht ik NEE!”

Ze heeft gekozen om voor zichzelf een nieuw avontuur aan te gaan. Bij die optie kreeg ze al energie tijdens de coachsessie. Gevoel boven gedachten en dan nu ervaren in de praktijk.

Waarde: Een duurzame kwaliteit die altijd het nastreven waard blijft. M.a.w. de drijfveer die onder je doelen zit. Waarvoor doe jij wat je doet? Wat is echt belangrijk voor je? Hoe weet je nu wat een belangrijke waarde is?

  1. Het is iets wat je belangrijk vindt. Als deze waarde in het gedrang komt of er niet aan voldaan wordt, merk je dat in je lijf en humeur. Je reageert daar heftiger op dan iemand bij wie die waarde niet in de top 5 staat bijvoorbeeld
  2. Je dringt je waarde ook vaak op aan anderen, want jij bekijkt de dingen door die waarde. Je kunt zeggen dat je met een ingekleurde bril op, kijkt en oordeelt.
  3. Je hebt vaak ook een oordeel over iemand die niet volgens jouw waarde leeft.

Oefening om waarden te onderzoeken:

Hoe weet je nu wat je waarden zijn? Daarvoor heb ik deze oefening. Stel je eens voor dat je 80 jaar wordt en iemand speecht. Wat wordt daar dan in vertelt? Waar sta jij voor?

Oefening om dilemma’s te onderzoeken.

Twijfel je nu tussen 2 opties dan schrijf je op het ene blaadje optie 1 en op de andere optie Bewandel eerst het ene pad en dan het andere. Wat voel je erbij?

Succes!