Niemand groeit schadevrij op

Elk huisje heeft zijn kruisje wordt ook wel eens gezegd. Als kind heb je een bepaalde rol binnen het gezin. Dat gaat vanzelf, daar ben je je niet van bewust of het ontstaat door bepaalde voorvallen in je systeem van herkomst. Het kan zo zijn dat je als volwassene nog steeds bepaalde gedragspatronen hebt, die je jezelf als kind ‘eigen’ hebt gemaakt. In de loop van de jaren relativeer je het tot een logisch verhaal van wie je ‘nu eenmaal bent’ en je gaat gewoon verder met je leven.

Maar wat je daarin niet helemaal meeneemt is het ’schoonmaken’ van je innerlijke gevoel, dat wat je als kind zo pijnlijk hebt ervaren, tegenwoordig soms nog steeds een blauwe beurse plek kan zijn. Die als je die trefzeker raakt, vol binnenkomt. Zodra dat gebeurt, reageer je vanuit je reflex en loop je tegen je eigen gedragspatronen aan. Want zo doe je dat nu eenmaal.

In oktober start ik met een verdiepende opleiding Systemisch Coachen en opstellingen.

Een prachtige methodiek om inzicht te krijgen in je systeem en de verhouding met de anderen in dat systeem.  Door middel van opstellingen, onderdeel van de methodiek systemisch werken, kun je onbewuste patronen van nu zichtbaar maken. Omdat het ook vooral gaat om het ervaren wat er met je gebeurt, maakt dat deze methodiek zo effectief en indrukwekkend is. Waar je met je hoofd nog wel eens kan weg rationaliseren wat er is. Wegkijken van die beurse plek, niet naar kijken of aanzitten, kan je lijf dat niet. Het lijf liegt niet, dat voelt en ervaart.

Binnen het systemisch werk gaat het veel over aanvaarden, accepteren en toelaten. Het leren nemen zoals het is, brengt rust in het systeem.  Van daaruit kun je dan weer nieuwe beslissingen nemen.

Als je systemisch kunt onderzoeken wat je hebt gemist en daar woorden voor vindt, kun je het gemiste ook leren aanvaarden.

Als je weet wat je verlangt, zal er meer ruimte ontstaan om dit verlangen werkelijkheid te laten worden.

Het innemen van je eigen plek in het systeem, betekent dat je ook in staat bent je eigen verantwoordelijkheden te voelen en daarnaar te handelen.

Enkele voorbeelden waaruit blijkt dat er onrust in het systeem zit:

  • Mensen die vooral bezig zijn met zorgen voor anderen.

  • Mensen die niet weten wat te kiezen of voor wie.

  • Leidinggevenden die hun rol als leidinggevende niet pakken.

  • Mensen die voor harmonie gaan ten koste van zichzelf.

  • Mensen die keihard werken, niet ‘zeuren’, in de hoop dat de omgeving wel ziet hoe eerlijk, bijzonder etc. ze zijn.

  • Mensen die alleen ruimte pakken die geboden werd.

  • Mensen die extreem zelfstandig en verantwoordelijk zijn.

  • Mensen met enorme geldingsdrang / bewijsdrift

  • Mensen die zich snel schuldig voelen als het ze goed vergaat.

  • Mensen die moeilijk verbintenissen / relaties aan kunnen gaan en behouden

  • Mensen die lastig grenzen kunnen bepalen voor zichzelf.

  • Mensen waarbij het onrust gevoel heerst dat het nooit goed genoeg gedrag is

  • Mensen waarbij succes even leuk is, maar dat beklijft niet.  Ze moeten altijd weer verder.

  • Mensen die bijna standaard reageren vanuit een ‘favoriete’ emotie

 

Dit kan jaren een patroon zijn, maar er komt een dag dat je uiteindelijk leegloopt en dan bestaat er een kans op bijvoorbeeld een burn-out, passiviteit of gevoel van zinloosheid / leegte. Je hebt iets op te vullen dat nooit zomaar gaat lukken. Een behoeftigheid, door een tekort in je systeem van herkomst.

Middels het opstellen van jou, mezelf, Playmobile, of andere attributen, ga je ervaren, inzichten en handvaten krijgen om je patroon in het hier en nu aan te pakken.

Ik heb zelf tweemaal een opstelling mogen ervaren. Wonderlijk was het! Ik heb er zelf zoveel aan gehad voor mijn eigen ontwikkeling en zo gewoon echt te snappen waar bepaalde patronen van mijzelf vandaan kwamen. Dat ging veel dieper dan ik erover had kunnen bedenken en te praten . Echt een cadeau aan jezelf.

Mocht je behoefte hebben aan een boek dan raad ik je van De Fontein deel 1 en 2 aan van Els van Steijn.